SON DAKİKA

Merzifon Gazetesi
Kurukafa

KUŞBURUNU FİDANINI ÇİFÇİLERİMİZE DAĞITIYORUZ

KUŞBURUNU FİDANINI ÇİFÇİLERİMİZE DAĞITIYORUZ
Bu haber 19 Aralık 2022 - 16:17 'de eklendi ve 93 views kez görüntülendi.

Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Valilik öncülüğünde İl Özel İdaresi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü Kuşburnu Yetiştiriciliği Projesi kapsamında ‘Kuşburnu Fidanı Teslim Törenine’ katıldı.

Törende konuşan Vali Mustafa Masatlı, “Valilik koordinesinde İl Özel İdaresi desteğiyle hayata geçirilen Kuşburnu Fidanı Dağıtım Programı vesilesiyle üreticiler ile bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.

Yüzde 70 hibe desteğiyle 49 üreticiye 12 bin 500 adet kuşburnu fidanı desteği sağlandığını ifade eden Vali Masatlı törende yapmış olduğu konuşmasında;”Tarım her dönem insanların en büyük uğraş alanlarından biri olmuştur. Geçtiğimiz yüzyıldan itibaren sanayi ve diğer hizmet alanlarına kayan ağırlık, salgın süreciyle gıda ürünlerinin önem kazanmasıyla yeniden tarıma dönmeye başlamıştır.

Ülkemizde son 20 yılda tarım sektörüne sağlanan milyarlarca liralık teşvik, destek ve hibeler ile üretim miktarları ve ürün kaliteleri artmıştır. Artık modern tarımsal ekipmanlar ve çağa uygun üretim anlayışıyla Ülkemizde dünya standartlarında üretim gerçekleşmektedir.

İlimiz açısından bakıldığında ise Devletimizin destekleri ve çiftçilerimizin gayretleri ile Amasya tarım ve hayvancılıkta bölgemizin merkezi olma noktasında emin adımlarla ilerlemektedir.

Özellikle bu yıl; uyguladığımız projeler, üreticilerimize sağlanan fide, fidan ve tohum destekleri ve çok şükür yağışların da bol olmasıyla ürün rekoltelerimiz rekor seviyelere ulaşmıştır.

Bu yıl buğdayda 460 bin ton, Ayçiçeğinde 89 bin ton, Şekerpancarında 224 bin ton, Domateste 122 bin ton, Elmada 35 bin ton ve Kirazda ise 51 bin ton gibi rekor sayılabilecek rekoltelere ulaşmış durumdayız.

Tabi Amasya denince tarım alanında akla meyve ve meyvecilik de gelmektedir. Havası, toprağı ve iklim özellikleriyle meyve tarımı için oldukça uygun olan İlimiz ile özdeşleşen ve coğrafi işaret olarak tescillediğimiz Misket Elması ve Amasya Kirazı İlimizin en bilinen ürünüdür. Geçtiğimiz günlerde de İlimizdeki meyve üretimini arttırmak maksadıyla İl Özel İdaremiz ile DOKAP’ın hibe desteğiyle 444 dekarlık alanda dikilmek üzere kiraz fidanı dağıtımı yapmıştık.

Bugün de İl Özel İdaremizin %70 hibe desteğiyle 49 üreticiye 12 bin 500 adet kuşburnu fidanı desteği sağlayacağız. 100 dekar alanda dikimi yapılacak bu fidanların toplam tutarı ise 490 bin TL’dir.

Kuşburnu bitkisi bildiğiniz gibi esas olarak doğal ortamında kendiliğinden yetişmekte, kuşburnudan üretilen marmelatlar ise zengin C vitamini içeriği ve çeşitli faydalarıyla Ülkemizde beğeniyle tüketilmektedir.

Geçmişten beri evlerimizde kendi imkânlarımızla hazırladığımız kuşburnu marmelatları, artık gıda, sanayi üretim tesislerinde yüksek miktarlarda üretilmeye başlamıştır. İlimizde de bu anlamda çeşitli üreticilerimiz ve kadın kooperatiflerimiz kaliteli ürünleriyle sektörde başı çekmektedir. 

Yılsonuna geldiğimiz şu günlerde ise, Kuşburnu’da 139 dekar alanda 147 ton üretim gerçekleştirilmiştir. Bu üretim kuşburnuya gösterilen talebi karşılamadığından bu projemiz, üretim alanlarının artması bakımından oldukça önemlidir.

Değerli üreticilerimiz bu ve bunun gibi projelerle her sektörde üretim gücümüzü arttırmamız, Ülke olarak dünyada söz sahibi olabilmemiz için en temel şarttır.

Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefimiz ancak bu şekilde gerçekleşecektir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Bakanlıklarımız, kamu kurumlarımız ve özel sektörümüzle bu hedeflere hep birlikte emin adımlarla yürüyeceğimize inanıyorum.

Bu düşüncelerle Ülkemize ve Amasya’mıza yaptığı sayısız yatırım ve hizmetlerden ötürü Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyor, bu projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen İl Özel İdaremize ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze teşekkür ederek, toprakla buluşacak fidanların üreticilerimize bereketler getirmesini temenni ediyorum’ diye konuştu.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA