SON DAKİKA

Merzifon Gazetesi
Kurukafa

Amasya Gıda Kontrol Laboratuar Müdürü İsa Kaya

Amasya Gıda Kontrol Laboratuar Müdürü İsa Kaya
Bu haber 30 Aralık 2022 - 10:58 'de eklendi ve 100 views kez görüntülendi.
Amasya Gıda Kontrol Laboratuar Müdürü İsa Kaya, “Yeni Yıl Alışverişlerinde mutlaka bandrol kontrolü yaparak alış veriş yapılmalı.”dedi.
Yeni yıl alışverişlerinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalara ilişkin açıklamada bulunan İl Müdürü Kaya, “Yılbaşına sayılı günler kaldı, birbirinden lezzetli sofralarda sevdiklerimizle yepyeni bir yılı karşılamak için hazırlıklar devam ediyor.
Öyleyse, sofralarımız için yapacağımız alışverişlere dikkat edelim ve özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yasal izinleri verilmiş ürünleri tercih etmeye özen gösterelim. Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi olan ve sağlıklı atıştırmalıklardan kuruyemişler, yemeklere lezzet katan baharatlar ve bakliyatla hazırlanan mezeler, genel olarak yılbaşı sofralarında ilk sıralarda yer almaktadır.
-Açıkta satılan kuruyemiş, kuru meyve veya bakliyatlar uygun koşullarda kurutulmamış ve muhafaza edilmemiş ise mikotoksin içerebilirler. Mikotoksinler arasında yer alan aflatoksin karaciğer kanseri etkeni olarak belirtilen bir kimyasal toksindir. Bu nedenle açıkta satılan, nerede ve kim tarafından üretildiği belli olamayan, üzerinde tavsiye edilen tüketim tarihi bulunmayan ürünleri tüketmemenizi öneririz. Kuruyemiş, baharat ve bakliyat gibi ürünleri satın alırken mutlaka ürünlerin resmi kontrolden geçmiş olduğundan emin olun, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izinli olan ürünleri tercih edin.
-Alışveriş sırasında çiğ ve işlenmiş ürünleri, hayvansal ve hayvansal olmayan ürünleri ayrı ayrı poşetleyin. Bu ürünleri evimizde de aynı şekilde muhafaza edelim. Her gıdayı kendine uygun saklama koşullarında saklayalım.
-Beyaz ve kırmızı eti yıkamadan pişirelim. Pişirilmiş ürünleri ise oda sıcaklığında 2 saatten fazla kalmamasına dikkat edelim. Ilık bekleyen yemeklerde gıda güvenliği riskinin daha yüksek olduğunu unutmayalım.
-Birçok insanın ölümüne sebep olan kaçak alkollere de özellikle dikkat edelim. Yasal bandrolü olmayan ürünleri tercih etmeyelim. Gıda güvenliği için alacağımız basit tedbirler, gıda kaynaklı yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçmemiz açısından önemlidir. 2022 yılını geride bıraktığımız şu günlerde yeni yıla güzel bir başlangıç yapmak hepimizin hakkıdır.
Özellikle bir hususunda altını çizmek istiyorum. Gerek yeni yıl tatili için gerekse güncel yaşantımızda yapacağımız alışverişlerde ve tüketeceğimiz ürünler de israfa yer vermeyelim. “Çocuklarımızın tek bir lokmasının dahi israf olamaması için” gıdamızı koruyalım soframıza sahip çıkalım.
Yeni yılın mutluluğunun yaşadığımız tüm olumsuzlukları unutturacağı, güzelliklerin hayatımızı dolduracağı ve ülkemizin refahının artacağı bir yıl olması dileğiyle; yeni yılınızı kutlar sağlık ve esenlikler dilerim.” diye konuştu.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA